Trening, fôring og livet med flokken – en altoppslukende lidenskap

Hundekjører Ronny Frydenlund i Sniffkennel bruker all sin tid med hundeflokken sin, og har 20 års erfaring med trening, fôring og mange lange løp.

For han er det mye frihet i det å sale på spannet, reise ut i skog og fjell sammen med flokken – eller bare det å være tilstede sammen med hundene hjemme i kennelen mens de rusler løs.

– Det er utrolig artig å observere flokken min når de er løse sammen, de har respekt for hverandre og de bruker utrolig mye språk. Jeg finner på alt mulig rart sammen med dem og henger med hundene fordi jeg liker det. Jeg har selv et ekstremt behov for å dra ut på trening med dem, fordi det gir meg så masse, så der må jeg begrense meg. Jeg vet at det ofte er jeg som har behov for å trene, ikke de – og da velger jeg å slippe dem fritt i hundegården, eller jeg kjører en kort tur ut i marka, fyrer bål og slipper de løs på en myr, forteller Ronny.

Han beskriver flokken som snille og ganske forsiktige typer som står stille når han saler opp spannet. Det er lite bråk. En fin gjeng han har avlet opp selv. Sniffene som de kalles på folkemunne.

– Jeg ønsker å ha en rolig flokk som oppfører seg fint mot hverandre, minst mulig stress, hunder som eter og som har glede av å løpe. Jeg trener mye og er avhengig av at hundene får i seg det de behøver av kalorier, forteller han.

Når de løper løs hjemme i hundegården kaster han gjerne pellets til dem, lar de spise sammen. Får på den måten opp appetitten deres i litt konkurranse om maten. Samtidig lærer hundene og tåle det å ete sammen.

– Jeg har nok prøvd det meste av forskjellig hundefôr, har hatt matleie bikkjer og ser fort hva som funker og ikke. Er de lunken i matfatet så er det kun VIP EXTREME som går ned, og det gir jeg kun tørt til hundene. Blander det aldri med noe annet. Det er et svært bra sammensatt tørrfôr som inneholder betennelsesdempende og mageregulerende ingredienser, i tillegg til prebiotika som stimulerer veksten av gunstige bakterier i tarmen, forteller Ronny.

EXTREME gir han gjerne på sporet. Serverer tørrfôret på bakken og lar de spise høyenergifôret som snack.

– Når jeg forer med VIP EKSTREM under trening, så forer jeg på bakken. Når jeg blander mat i bøtta, så bruker jeg VIP Energy og kjøtt. Enten VIP STORFE MIX, eller VIP SVIN. Det fungerer veldig bra. Hundene holder vekten, har energi og fin avføring, forteller den erfarne hundekjøreren.

Han forteller om en nylig treningstur hvor han droppet frokosten og hadde med seg VIP KALKUNGOMP og VIP EXTREM i sleden.

– Først fikk gjengen GOMP etter ca. 6 kilometer, og etter 4,5 mil fikk de tørrfôr på bakken mens jeg tok en tre kvarters pause for å sjekke hundesokker og slikt. Jeg kjørte videre og opplevde at maten satt som et skudd i magene på alle sammen, forteller Ronny, som bruker å teste «smertegrensa» på tørrfôr. Kjører på med ganske store måltider for å se hvor mye hundene tåler å spise uten å bli dårlig i magene.

– Jeg forer hundene på ytterpunktene etter at jeg har funnet ut hva de tåler og ikke. I år har de vært fine i magen, holder vekta og har god appetitt. Det viktigste er at hunden faktisk spiser, så er det å finne balansen mellom fett og proteiner, sier han.

Til vinteren venter lange Femundløpet og ikke minst Jotunheimløpet 2020 som han skal kjøre sammen med datteren Thea Frydenlund.

– Det er artig å være hundekjører når ting fungerer. Jeg er fornøyd med gjengen i år. Kan kjøre 18 hunder og behøver ikke sette ned ankeret når jeg stopper. De vet at de skal vente, går når jeg gir klarsignal. Og det er stas når familien kan dele på opplevelsene med hundene. Får vi det til, er det gull, ler han før ferden går ut til flokken som venter.

Facebook
Twitter
Kategorier