VIKTIGE KALORIER – med prima avføring som målestokk

Det er høst i Junkerdal, og ute i hundegården til Solvågli Husky står en matglad gjeng og venter. For det er foringstid, noe av det aller viktigste når man trener trekkhunder til lange løp.

– I dag skal du få være med å fôre hundene våre. Og du vil se at de fleste sluker maten de får. Særlig Delta, hun spiser helst av øsa, nærmest som en grønlandshund, sier Gaute Nordberg, som sammen med kjæresten Trine Soleng Nedregård har flyttet nordover, nærmere bestemt til Junkerdal i Saltdal kommune, for å satse på hundekjøring og konkurranser med flokken.

– Med kjøttblandingen, enten svin eller storfemix fra Dyrefor, blandet med tørrfôret V.I.P Energy, så har vi en god base for hundene året rundt. Jeg har en ganske enkel målestokk på om et hundefôr er bra eller dårlig i hverdagen, og det er avføringen, som alltid er av prima kvalitet hos oss, forteller Trine.

Hun forteller at blandingen ikke er det mest kaloririke foret når treningsmengden økes og når det blir kaldere i været, men at det er en base som fungerer svært godt.

– Så sper vi på med ekstra fett som ister, kalkungomp eller gir hundene større porsjoner når det trengs. Når vi trener mye er det viktig at hundene spiser maten, at de liker det som blir servert, sier hun.

Inne i forrommet står en blokk med kvernet storfemix til tining. Den består av innmat, avskjær av hjerte, lever og lunger. Trine blander kjøttet med det hun mener er riktig mengde tørrfôr, en måleskje med V.I.P vitamin/mineralmix og rører rundt.

– Det å bruke hundemat fra Dyrefor er veldig enkelt. Rett og slett fordi vi er veldig fornøyd med det. Jeg kan se det på avføringen til hundene med en gang de har fått noe annet, da endrer den seg – ofte til det verre, forteller Trine som da hun bodde i Alaska i sprintkennelen til Dr.Arleigh Reynolds, hadde i oppdrag å teste ulikt hundefôr for Nestlé Purina.

– Konkurransehundene var de vi testet. Målestokken var avføringskvalitet hvor vi ga poengsummer fra 1-7 som indikasjon på om fôret var bra eller dårlig for hundene. Sju er suppe, mens én nærmer seg tørr fødsel, ler Trine.

To til tre på «avføringsskalaen» er innafor det som er bra.

– Og der ligger avføringen fra hundene våre etter å ha spist tørrfôr- og kjøttblanding fra Dyrefor, smiler hun.

Vi går ut av foringsrommet og ned i hundegården med bøtta. Flokken står forventningsfull og følger hver en bevegelse Trine gjør. Hun fyller skåla til Delta først. På sekunder er den tom.

– I tillegg er det lite avføring fra denne blandingen. Hundene har fin pels, energi til å trene og spiser når de får servert mat. Det enkleste for meg som hundekjører er å vurdere fôret på om avføringa er bra, om hundene er fin i pelsen og har energi, sier Trine.

Hun og Gaute roper på valpene som løper rundt i kennelen. De voksne er ferdig å spise for lenge siden. Det tok ikke mange minutter før alle skålene var tomme.

– Jeg har prøvd det meste opp gjennom årene og må si jeg er veldig fornøyd. Og i tillegg til god avføring på hundene våre, så vil jeg trekke fram smaken. Flokken blir ikke lei av denne blandingen av kjøtt og tørrfôr. Og når vi kan bestille en skreddersydd pall med mat og snack til hundene, få den levert på døren her i Junkerdal – så kan jeg ikke be om mer, sier Gaute.

Facebook
Twitter
Kategorier